فلسفۀ شوخ طبعی؛ چرا می خندیم و چرا خندیدن خوب است؟

به گزارش وبلاگ پنجره، از سلامتی گرفته تا توانایی های رهبری، حس شوخ طبعی به بهبود بسکمک از جنبه های زندگی کمک می کند.

فلسفۀ شوخ طبعی؛ چرا می خندیم و چرا خندیدن خوب است؟

وبلاگ پنجره | مطالعات نشان داده است که داشتن حس شوخ طبعی می تواند سلامت روانی و فیزیکی را تقویت کند، جذابیت را بالا ببرد و مهارت های رهبری را تقویت کند. انواعی از نظریه ها و سبک های شوخ طبعی وجود دارد که هریک از آن ها می تواند درک شما را از این موضوع بالا ببرد. شوخ طبعی یک مهارت ضروری است، اما آیا می توان آن را آموخت؟

به گزارش وبلاگ پنجره ، شوخ طبعی تقریباً هر منظری از زندگی را تحت تاثیر قرار می دهد. 90 درصد مردان و 81 درصد زنان، حس شوخ طبعی را مهمترین خصوصیت یک شریک عاطفی می دانند. این خصوصیت برای رهبران حیاتی است و ثابت شده که پشتیبان درمان های سرطان است. شکی وجود ندارد که شوخ طبعی مهارتی است که همه به آن نیاز دارند، اما چگونه باید آن را تعریف کرد و آموخت؟

شوخ طبعی چیست؟

در خصوص چیستی شوخ طبعی و منشا آن سه نظریه اصلی وجود دارد:

1. نظریه آرام سازی استدلال می کند که خنده و شوخ طبعی راه ِ فرونشاندنِ آشفتگی های روانی و آزادسازیِ انرژی روانی است. به همین دلیل است که حتی در مراسم خاکسپاری هم نمی توان در برابر موقعیت ها و اتفاقات طنزآمیز مقاومت کرد و نخندید.

2. نظریه برتری در اصل از طریق افلاطون و ارسطو برای توضیحِ نوعِ خاصی از شوخ طبعی شکل گرفت: چرا به بدبیاری های دیگران می خندیم؟ در این نظریه، شوخ طبعی وسیله ای برای اعلام برتری فرد نسبت به دیگران است. اگر در پی پرورش این حس برای ارتقاء مهارت های رهبری تان هستید، این نوع شوخ طبعی (برتری طلبانه) متناسب با هدف شما نیست.

3. نظریه ناهمخوانی استدلال می کند که شوخ طبعی برآمده از دو ایده متضاد و مجزا است که در کنار هم قرار میگیرند. شوخ طبعی معمولاً انتظارات را از بین می برد و بخش اصلی شوخی به طور کلی نتیجه یک وارونگیِ غیرمنتظره است.

مزایای حس شوخ طبیعی

شوخ طبعی احتمالاً بهترین کاری است که می توانید برای سلامتی تان انجام دهید. به عبارت دیگر می توانید آن را سیستم ایمنی فکر تان تصور کنید. کسانی که در معرض ابتلا به افسردگی هستند معمولاً با قرار گرفتن در معرض محرک های منفی به اپیزود های افسرده کننده گرایش پیدا می کنند و عود کردن افسردگی آن ها آسان و آسان تر می شود. در حالی که تغییر فکریت درباره یک رویداد یا محرک منفی به یک روش هزل آمیز، شبیه یک فیلتر احساسی عمل می کند که جلوی منفی گرایی و ورود شما به ایپزود های افسرده ساز را می گیرد.

شوخ طبعی فقط سلاح مبارزه با افسردگی نیست، بلکه کیفیت کلی زندگی را بالا می برد. محققان دریافته اند کسانی که امتیاز بالایی در انواع خاصی از شوخ طبعی دارند، از عزت نفس بهتر، احساسات مثبت، خودکفایی و کنترل بیشتر روی اضطراب و عملکرد بهتر در تعاملات اجتماعی برخوردارند. البته تمام انواع شوخ طبعی یکسان نیستند: شوخ طبعی پیونددهنده یا طراحی شده برای تقویت پیوند های اجتماعی، شوخ طبعی خود-ارتقائی مثل داشتن یک نگاه طنزآمیز به کلیت زندگی، شوخ طبعی پرخاشگرانه مثل تمسخر دیگران و شوخ طبعی خود-تخریبی که در آن فرد خودش را هدف شوخی قرار می دهد تا دیگران را بخنداند.

مزایای شوخ طبعی نصیب کسانی می شود که امتیاز بالایی در شوخ طبعیِ نوعِ پیونددهنده و خودارتقائی دارند. در نظر داشته باشید که شوخ طبعی از نوع پرخاشگرانه و خود-تخریبی نه تنها مزیتی ندارد بلکه خوشی و سلامتی فرد را تضعیف و اضطراب و افسردگی او را بیشتر می کند. پس برای پرورش حس شوخ طبعی مراقب باشید روی نوعِ درستِ آن تمرکز کنید.

شوخ طبعی افزون بر اینکه به عنوان سیستم ایمنی فکری عمل می کند حتی می تواند سیستم ایمنی فیزیکی را هم تقویت کند. خنتماشا سلامت قلبی-عروقی را تقویت کرده، ضربان قلب، فشار خون و تنش عضلانی را کاهش می دهد و فرای سلامت، خلاقیت و بهره وری را هم بیشتر می کند. بر اساس مطالعه ای که از سوی دانشگاه نورث ایستِرن انجام شد دو گروه از داوطلبان دو نوع ژانر مختلف فیلم را تماشا کردند: کمدی و ترسناک. گروهی که فیلم کمدی تماشا کرده بودند در حل پازل کلماتی که متکی بر تفکر خلاقانه بود بهتر عمل کردند به این دلیل که خنده قشر کمربندی قدامی را به کار می اندازد. این ناحیه از مغز با توجه و تصمیم گیری ارتباط دارد.

آیا شوخ طبعی آموختنی است

مزایای شوخ طبعی آنقدر زیاد است که کالج هایی مانند استنفورد دوره های کسب و کار با موضوع شوخ طبعی در محیط کار را برگزار می کنند. هدف چیست؟ اینکه به دانشجویان بیاموزند چگونه به اهداف کاری شان برسند، سازمان های مفیدتر و خلاقانه تری تاسیس کنند، پیوند های قوی تری ایجاد کنند و خاطرات ماندگارتری بسازند. استادان این دوره ها باور دارند شوخی طبعی این قدرت را دارد که در جهان تغییر مثبت ایجاد کند.

هر انسانی ذاتاً حس شوخ طبعی دارد، اما پُرواضح است که همه حس شوخ طبعی خوبی ندارند. یاد گرفتن نظریه های شوخ طبعی در عین حال که جالب و آموزنده است، اما تضمین نمی کند توانایی شوخ طبعی شما تا درجه قابل سنجشی بهبود یابد؛ حتی نا امیدکننده خواهد بود اگر به این نتیجه برسید که شوخ طبعی ارثی است. ژنتیک تا حدی در اندازه برخورداری از این حس نقش دارد و محققان آن را به واریانت خاصی از ژن 5-HTTLPR نسبت داده اند.

روانشناسان هنوز بر سر اینکه شوخ طبعی ذاتی است یا آموختنی اختلاف نظر دارند. نمی توان گفت یک فرد به طور کلی از نعمت شوخ طبعی بی بهره است، چون کمدی بخش اساسی وجود هر انسانی است. در گذشته این باور وجود داشت که تنها برخی از فرهنگ ها در شوخ طبعی پیشرفت می کنند، اما این باور امروزه تغییر کرده است، چون تا به امروز هیچ فرهنگی پیدا نشده که از خنده و کمدی محروم باشد. پس اگر می خواهید حس شوخ طبعی تان را تقویت کنید، نگاه کردن به جنبه خنده دار زندگی را امتحان کنید تا حداقل کمی بیشتر بخندید!

منبع: Bigthink

مترجم: زهرا ذوالقدر

منبع: فرادید

به "فلسفۀ شوخ طبعی؛ چرا می خندیم و چرا خندیدن خوب است؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "فلسفۀ شوخ طبعی؛ چرا می خندیم و چرا خندیدن خوب است؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید