چه سردرد های باید جدی گرفته شوند؟
به گزارش وبلاگ پنجره، استاد مغز و اعصاب گفت: استرس، کم خوابی، گرسنگی، بیماری های مغز و اعصاب، بیماری های داخلی مانند فشار خون، دیابت و کم خونی می توانند از جمله دلایل سردرد محسوب شوند.
به گزارش فارس، محمدرضا معتمد متخصص مغز و اعصاب و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در برنامه ضربان شبکه سلامت سیما در پاسخ به این پرسش که دلیل ایجاد سردرد چیست؟ گفت: سردرد یکی از شایع ترین دلیل های مراجعه به مراکز درمانی است. استرس، کم خوابی، گرسنگی، بیماری های مغز و اعصاب، بیماری های داخلی مانند فشار خون، دیابت و کم خونی می توانند از جمله دلایل سردرد محسوب شوند.
معتمد گفت: هر نوع التهاب و فشاری که در ساختمان های نواحی سر و گردن وجود داشته باشد، می تواند باعث سردرد گردد. برای مثال درد های ناحیه گوش و حلق و بینی باعث سردرد می شوند.
وی افزود: امروزه با روش های تشخیصی پیشرفته ای که وجود دارد تعداد موارد ناشناخته سردرد، بسیار اندک است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در پاسخ به این پرسش که برای آگاهی از دلیل های سردرد چه ابزار های تشخیصی وجود دارد؟ گفت: در علم طب، مهم ترین قسمت تشخیص، توضیح حال بیمار است؛ اینکه این درد از چه موقع آغاز شده، شدت و طول مدت سردرد و... آنالیز می گردد.
وی از ام آر آی، سی تی اسکن، آنژیوگرافی و یا گرفتن مایع مغزی نخاعی برای تشخیص دلیل سردرد نام برد.
شایع ترین سردرد ها کدامند؟
معتمد گفت: شایع ترین سردردها، سردرد های اولیه هستند. سردرد های میگرنی و استرسی جزو این دسته از سردرد ها هستند؛ سردرد های میگرنی شایع ترین نوع سردردهاست و سردرد های تنشی، با شیوع کمتر در رتبه دوم شیوع سردرد های اولیه قرار دارند.
کارشناس برنامه با تأکید بر این نکته که استرس و تنش در سردرد های میگرنی موثر هستند، گفت: با اینکه سردرد های میگرنی و تنشی دو نوع سردرد شایع هستند، اما متاسفانه در برخی افراد هر دو نوع سردرد میگرنی و تنشی وجود دارد، در این موارد حتما درمان هر دو نوع بیماری باید انجام گردد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در پاسخ به این پرسش که تفاوت سردرد میگرنی و سردرد تنشی چیست؟ گفت: تفاوت های این دو نوع سردرد معمولا در علائم آنهاست. سردرد های میگرنی غالبا ضربان دار و یکطرفه هستند و با علائمی مانند تهوع و استفراغ و بعلاوه با حالت گریز از نور و بوی تند همراهند و فعالیت روزمره فرد را دچار اشکال می نمایند. اما سردرد های تنشی غالبا با استرس و عصبانیت ایجاد می شوند، حالت فشارنده و منگنه ای دارند و اغلب فعالیت روزمره فرد را دچار اشکال نمی نمایند.
معتمد افزود: در برخی از انواع میگرن، قبل از بروز سردرد، بیمار علائمی مانند خواب رفتگی صورت، تماشا تصاویری در میدان بینایی، حالت انحنای تصاویر و یا حتی درجاتی از اشکال در میدان بینایی را احساس می نماید. در بیماری میگرن به این علائم اورا می گویند. بیماران میگرنی همراه با علائم اورا، این شانس را دارند که به محض بروز این علائم، از دارو هایی که مانع از پیشرفت سردرد می گردد، استفاده نمایند.
چه سردرد های باید جدی گرفته شوند؟
معتمد در پاسخ به این سوال که چه سردرد های باید جدی گرفته شوند؟ گفت: سردرد هایی که با کاهش سطح هوشیاری، تشنج، تب و عدم تعادل همراه هستند، احتیاج به آنالیز دارند. در افرادی که در پی فعالیت های سنگین دچار سردرد شدید می شوند، باید مشکوک به پارگی آنوریسم شویم؛ سردرد شدید و ناگهانی که کمتر از یک دقیقه به اوج می رسد معمولاً با پاره شدن آنوریسم مغزی همراه است و باید سریعاً تحت آنالیز قرار گیرد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: مصرف مسکن ها زمانی توصیه می گردد که دلیل سردرد معین شده باشد، در غیر این صورت، مصرف مسکن می تواند تابلوی بالینی سردرد را تغییر دهد و تشخیص سردرد را با مشکل روبرو کند.
وی در خصوص سقف مجاز مصرف مسکن ها توضیح داد: اگر بیمار تا 4 نوبت سردرد در ماه داشته باشد، برترین روش درمان توقف سردرد است. مصرف ضعیف ترین مسکن در زمان مناسب (به محض آغاز سردرد) بسیار موثرتر از آغاز دیر وقت قوی ترین مسکن هاست، اما اگر تعداد سردرد ها از چهار نوبت در ماه بیشتر باشد، بیمار باید با مصرف دارو های پیشگیری نماینده همراه با رعایت سبک زندگی سالم، به کاهش تعداد و زمان سردرد ها یاری کند.
وی گفت: از برترین راه های کاهش سردرد، سبک زندگی سالم، خواب خوب و مناسب، غذای با کیفیت و سالم و پرهیز از عادات ناسالم (الکل و سیگار) است.
منبع: فرارو