میهمان ناخوانده و همیشگی
به گزارش وبلاگ پنجره، همه ما هرازگاهی دچار سرماخودگی می شویم، درحقیقت شاید نیمی از بیماری های کوتاه مدت را سرماخوردگی یا نوع دیگری از بیماری تنفسی ویروسی مثل خروسک، فارنژیت (التهاب حلق) لارنژیت (التهاب حنجره) یا برونشیت (التهاب نایژه ها) تشکیل می دهد.

میهمان ناخوانده و همیشگی
همه ما هرازگاهی دچار سرماخودگی می شویم، درحقیقت شاید نیمی از بیماری های کوتاه مدت را سرماخوردگی یا نوع دیگری از بیماری تنفسی ویروسی مثل خروسک، فارنژیت (التهاب حلق) لارنژیت (التهاب حنجره) یا برونشیت (التهاب نایژه ها) تشکیل می دهد. سرماخوردگی ها در دوران کودکی بسیار شایع تر است. بچه ها معمولا اولین سرماخوردگی را در سال اول زندگی تجربه می نمایند و تا حدود شش سالگی یعنی تا زمانی که سیستم ایمنی آنها تکامل یابد، نسبت به این بیماری آسیب پذیر باقی می مانند. بزرگسالان آسیب پذیری کمتری نسبت به سرماخوردگی دارند، اما آمار حکایت از آن دارد که به طور میانه هر فرد، سالی سه تا چهار بار سرما می خورد.
سرماخوردگی ها به وسیله ویروس ها ایجاد می گردد. بیش از 200 نوع مختلف یا گونه ویروس می تواند باعث بیماری تنفسی گردد. از جمله این ویروس ها می توان به رینوویروس ها اشاره نمود. این گروه، بیش از سایر ویروس ها با آنچه معمولا سرماخوردگی معمولی یا زکام نامیده می گردد و عمدتا بینی و گلو را درگیر می نماید، ارتباط دارد. سرماخورگی ها عمدتا به دو روش منتقل می گردد. اولین و موثرترین راه انتقال، تماس مستقیم با ترشحات عفونی است. دست دادن با شخصی که با دستش بینی اش را پاک نموده یا درون دستش سرفه نموده، راه شایع گرفتن ویروس سرماخوردگی از این شخص بیمار است. راه دوم، عطسه یا سرفه بدون گرفتن دستمال جلوی صورت است. چنین کاری با پخش ویروس در فضای اتاق، باعث می گردد افرادی که از این هوا استنشاق می نمایند، به این ویروس ها آلوده و مبتلا شوند اما احتمال انتقال ویروس به این شکل کمتر است. باورهای عامیانه و عقل جمعی در خصوص ابتلا به سرماخوردگی فراوان هستند: اگر زیر باران خیس شوید یا با موهای خیس بیرون بروید بدون شک سرما می خورید. اگر باد سرد به شما بخورد، می چایید. خستگی و کسر خواب می تواند باعث سرماخوردگی گردد. اما در آنالیز های بالینی ثابت نشده که این موارد بتواند خطر ابتلا به سرماخوردگی را افزایش دهد. با این حال سرماخوردگی یک الگوی فصلی دارد. آمار سرماخوردگی در فصل پاییز، زمستان و بهار بیشتر از تابستان است.
● علایم و نشانه ها
علایم و نشانه های کلی یک سرماخوردگی عبارتند از: احتقان بینی و سر، سرفه، عطسه، گرفتگی صدا و آب ریزش از چشم. از آنجا که ویروس های بسیار متنوعی باعث سرماخوردگی می شوند، نشانه ها هم ممکن است متغیر باشد. نشانه ها معمولا طی یک الی دو روز بعد از تماس ظاهر می گردد و ممکن است اولین سیگنال های آن خارش گلو یا گلودرد، افزایش احتقان بینی و درد خفیف و مبهم در بدن یا سر باشند. آب ریزش از بینی، اغلب نخستین علامت مهم سرماخوردگی است. بعد از مدتی ترشحات بینی غلیظ تر شده و به رنگ سبز مایل به زرد درمی آیند. به طور معمول افراد سالم برای درمان سرماخوردگی، لازم نیست به پزشک مراجعه نمایند اما اگر سرماخوردگی بیش از دو هفته طول کشید، برای حصول اطمینان از اینکه عفونت باکتریایی ثانویه ای در ریه ها، حنجره، نایژه ها، سینوس ها یا گوش ایجاد نشده باشد، به پزشک مراجعه کنید. اگر سابقه هر کدام از این عفونت ها را دارید بی درنگ با پزشک مشورت کنید.● سرماخوردگی تا چه حد جدی است
سرماخوردگی ها، بیماری های مزاحمی هستند که اکثرا باید فقط منتظر ماند تا شرشان را کم نمایند. گهگاه ممکن است یک عفونت باکتریایی ثانویه در دستگاه تنفس در پی سرماخوردگی ایجاد گردد و درمان را الزامی نماید.● درمان
از آنجا که سرماخوردگی یک عفونت ویروسی است، آنتی بیوتیک هیچ فایده ای ندارد. آنتی بیوتیک عمدتا روی عفونت های باکتریایی موثر است. سرماخوردگی معمولا سه الی چهار روز طول می کشد اما ممکن است 10 الی 14 روز هم به طول انجامد، بنابراین درمان سرماخوردگی تا حدود زیادی به صبر و حوصله احتیاج دارد. بعضی اقدامات می تواند به بهبودی شما از سرماخوردگی یاری کند. می توانید استراحت کنید. ماندن در خانه به پیشگیری از ابتلای دیگران یاری می نماید. در یک اتاق گرم (نه داغ) با هوای مرطوب (به وسیله دستگاه تهویه یا بخور) استراحت کنید. برای رقیق کردن مخاط، آب فراوان بنوشید. بزرگسالان می توانند برای برطرف کسالت و درد از آسپرین استفاده نمایند. بچه ها بهتر است به جای آسپرین از استامینوفن (تیلنول یا انواع دیگر) استفاده نمایند. آب نبات های حاوی روی را اغلب به اسم داروی سرماخوردگی مطرح می نمایند، اما تا این لحظه هیچ مدرکی دال بر موثر بودن در سرماخوردگی به دست نیامده است.اگر هم می خواهید از روی بهره ببرید آن را در عرض 24 ساعت پس از آغاز نشانه ها مصرف کنید تا بلکه مفید واقع گردد. بچه ها، زنان حامله و افراد مبتلا به بیماری های مزمن باید از مصرف روی اجتناب نمایند مگر آنکه بی خطر بودن مصرف آن به تایید رسیده باشد. آب نبات های روی در بعضی افراد باعث تهوع می گردد. درمان های غیراستاندارد سرماخوردگی، داروهای ضداحتقان و شربت های ضدسرفه می تواند به برطرف بعضی از نشانه ها یاری کند اما این محصولات باعث معالجه سرماخوردگی یا بهبودی سریع تر آن نمی گردد. مواظب باشید در بچه های کم سن و سال از قطره ها یا اسپری های بینی استفاده نکنید به جز قطره های آب نمک یا اصطلاحا سالین. غرغره با آب نمک گرم، چند بار در روز می تواند به برطرف گلودرد یاری کند، بی حس نماینده های موضعی بدون نسخه هم به برطرف ناراحتی گلو یاری می نماید. مکیدن یک آب نبات سفت به حفظ نرمی و خشک نشدن گلو یاری می نماید.
منبع:روزنامه شرق (www.sharghnewspaper.com)
ارسال به وسیله کاربر محترم سایت :hasantaleb
/ج
منبع: راسخون