فرایند ثبت جهانیِ یزد از زبان معاون میراث فرهنگی

به گزارش وبلاگ پنجره، با توجه به مخالف نبودن هیچ کشوری برای ثبت جهانی یزد و به درخواست رئیس اجلاس، اصلاحیه تصویب قطعنامه مربوط به یزد آنالیز شد و به طور بی سابقه ای 15 کشور به نفع ایران رای دادند و پایان بدون هیچ مخالفتی و با اجماع همه اعضای کمیته میراث جهانی، ثبت شهر تاریخی یزد در فهرست میراث جهانی به تصویب رسید.

فرایند ثبت جهانیِ یزد از زبان معاون میراث فرهنگی

به گزارش وبلاگ پنجره، محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری درباره فرایند آنالیز پفراینده شهر تاریخی یزد که روز یکشنبه (18 تیر) با حداکثر آراء در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد، گفت: این اولین بار است که کشورمان توانسته یک شهر تاریخی را به ثبت جهانی برساند.

وی اظهار کرد: این موفقیت بزرگ پس از رایزنی ها، مذاکرات و گفتگوهای کارشناسی گسترده چند روز اخیر در صحن اجلاس کمیته میراث جهانی به دست آمد و هیات اعزامی کشورمان توانست همه اعضای کمیته میراث جهانی یونسکو را در رابطه با اهمیت و ارزش منحصر بفرد جهانی مجموعه تاریخی شهر یزد متقاعد نموده و نظر موافق همه اعضای کمیته را برای ثبت جهانی آن جلب کند.

طالبیان ادامه داد: به دنبال کوشش های اجرا شده و طبق توافق بدست آمده در جریان رایزنی ها و مذاکرات فشرده ، عصر روز شنبه (17 تیرماه) ابتدا سفیر و نماینده دائم جمهوری آذربایجان در یونسکو اصلاحیه پیش نویس قطعنامه مربوط به یزد را بیان نمود و بر ضرورت ثبت جهانی این شهر تاریخی تاکید نمود. این اصلاحیه، توسط چهار کشور جمهوری آذربایجان، کویت، قزاقستان و ترکیه به دبیرخانه کمیته میراث جهانی پیشنهاد شده بود.

به گفته وی، در ادامه نمایندگان کویت، ویتنام، ترکیه و تونس در حمایت از پفراینده ایران صحبت کردند و در سخنانی با تاکید بر زنده بودن شهر تاریخی یزد، منحصر بفرد بودن آن به لحاظ ارزش جهانی، برخورداری از منظر استثنایی، نمونه بودن به لحاظ توسعه پایدار، استدلال های علمی، مستدل و منطقی هیات جمهوری اسلامی ایران در تبیین کلیه ابعاد مورد نظر ایکوموس و استحقاق شهر تاریخی یزد برای ثبت جهانی، حمایت خود را از اصلاحیه ارائه شده اعلام کردند.

معاون میراث فرهنگی ادامه داد: با توجه به انتها وقت اجلاس روز شنبه و نظر به اینکه تعداد کشورهای حمایت نماینده از پفراینده کشورمان زیاد بود و همه آنها نیز بر ارائه سخنرانی در حمایت از پفراینده ایران تاکید داشتند، بنا به پیشنهاد رئیس لهستانی اجلاس، قرار شد ادامه جلسه به روز یکشنبه (18 تیر) موکول گردد. در جلسه امروز نیز کشورهای لبنان، کرواسی، پرتغال، قزاقستان، زیمبابوه، اندونزی، کوبا، بورکینافاسو، فیلیپین، کره جنوبی و پرو درخواست وقت برای حمایت کردند که رئیس جلسه توضیح داد، چون هیچ کشوری مخالف نیست و فهرست کشورهای درخواست نماینده سخنرانی برای حمایت بسیار طولانی است، لذا بهتر است مستقیم به آنالیز اصلاحیه تصویب قطعنامه مربوط به یزد برویم. به این ترتیب تعداد کشورهایی که در حمایت از پفراینده شهر تاریخی یزد اعلام آمادگی کردند به رقم بی سابقه 15 کشور رسید و نهایتا پفراینده کشورمان بدون هیچ مخالفتی و با اجماع کلیه اعضای کمیته میراث جهانی به تصویب رسید و در فهرست میراث جهانی ثبت شد.

طالبیان این موفقیت بزرگ را حاصل کوشش شبانه روزی و خستگی ناپذیر همه دست اندرکاران ذیربط در سطوح مختلف دانست و آن را به مردم کشورمان تبریک گفت.

وی در ادامه بیان نمود: چهل ویکمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو از 11 تا 21 تیرماه در شهر کراکوف لهستان در حال برگزاری است و این کمیته دارای 21 عضو از میان کشورهای عضو کنوانسیون 1972 میراث جهانی است که برای یک دوره چهار ساله توسط اجلاس مجمع عمومی کنوانسیون مزبور انتخاب می شوند. در حال حاضر نیز کشورهای آنگولا، جمهوری آذربایجان، بورکینافاسو، کرواسی، کوبا، اندونزی، جامائیکا، قزاقستان، کویت، لبنان، پرو، فیلیپین، فنلاند، لهستان، پرتغال، کره جنوبی، تونس، ترکیه، تانزانیا، ویتنام و زیمبابوه 21 عضو اصلی این کمیته را تشکیل می دهند.

اظهارات معاون میراث فرهنگی در اجلاس یونسکو

طالبیان به عنوان رئیس هیات ایرانیِ شرکت نماینده در اجلاس پس از تصویب شهر تاریخی یزد در سخنانی که با تشویق اعضای یونسکو همراه بود، علاوه بر تقدیر از تصمیم به جایِ کمیته میراث جهانی و اعضای این کمیته که پفراینده ایران را به دقت و با حوصله مورد آنالیز قرار دادند و از ثبت آن در فهرست میراث جهانی حمایت قاطعی به عمل آوردند و نیز تشکر از دولت و مردم کشور لهستان به عنوان میزبان اجلاس گفت: شهر تاریخی یزد و شرایط کم نظیر آن، حاصل کوشش خستگی ناپذیر مردم سخت کوش کویر در طول تاریخ است. آن ها برای فائق آمدن بر شرایط سخت طبیعی و آب و هوای خشک کویری آن شهر دست به ابتکارات بسیاری زدند که حاصل این ابتکارات و خلاقیت ها، ایجاد شاهکارهای معماری و سازه های باشکوه در این شهر تاریخی است.

او افزود: در میان این خلاقیت ها و ابتکارات می توان به ساخت قنات ها، بادگیرها، گودال باغچه ها، ساباط ها، گذرها، آب انبارها و بسیاری دیگر از عناصر معماری سنتی ایرانی اشاره نمود.

معاون میراث فرهنگی در بخش دیگری از سخنان خود بیان نمود: مردم یزد آب را از دل کویر مرکزی ایران بیرون کشیدند و آن را با خاک مخلوط کردند و با استفاده خلاقانه از آن، توانستند سازه های خشتی و گلی بی نظیری را بسازند و آن را به شکل بسیار زیبایی با کاشی های فیروزه ای در زمینه کاهگلی تزئین نمایند. این معماری و نماسازی بی نظیر را می توان در ساخت مدارس، حمام ها، گنبدها، مناره ها، مساجد و دیگر سازه های شهر تاریخی یزد مشاهده کرد.

وی همچنین بیان نمود: هرچند یزد به عنوان یکی از کانون ها و قطب های هنر شناخته می گردد، اما در عین حال ساکنین یزد در هنر زیستن مهارت بسیاری داشته و به وسیله تعامل با محیط کویری توانسته اند به مهارت های بالایی دست پیدا نمایند.

طالبیان یزد را یکی از نمادهای صلح بشری دانست و بیان نمود: ساکنین این شهر همیشه به پیروان ادیان الهی احترام گذاشته و با تحمل، صبر و بردباری که خصیصه مردمان کویر است، با آنها در همزیستی و تعامل بوده اند.

بر اساس این گزارش، هیات اعزامی ایران به ریاست احمد جلالی، سفیر و نماینده دائم ایران در یونسکو، محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی و با حضور عبدالرسول وطن دوست و سید هادی احمدی روئینی، مشاوران سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و نیز علی حاجیلاری، نماینده وزارت امور خارجه در این اجلاس شرکت نموده است.

منبع: خبرگزاری ایسنا

به "فرایند ثبت جهانیِ یزد از زبان معاون میراث فرهنگی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "فرایند ثبت جهانیِ یزد از زبان معاون میراث فرهنگی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید