دو جلیقه نجات برای فرار از اثرات مالی همه گیری کرونا

به گزارش وبلاگ پنجره، در بسیاری از کشورهای دنیا، تابستان سال جاری دومین تابستان است که همه گیری کرونا عامل اصلی نگرانی دولت ها و مردم است. در آمریکا، اروپا و کشورهای حوزه آسیا-پاسیفیک موارد ابتلا به کرونا در حال افزایش است و این یک ریسک احتمالا عظیم برای بهبود سریع شرایط اقتصاد دنیا خواهد بود.

دو جلیقه نجات برای فرار از اثرات مالی همه گیری کرونا

به گزارش دنیای اقتصاد به نقل از فایننشال تایمز، در 18 ماه اخیر کشورهایی که در مبارزه با همه گیری کرونا با جدیت عمل کردند و توانستند بخش بزرگی از جمعیت خود را در برابر این ویروس واکسینه نمایند، عملکرد اقتصادی بهتری داشته اند و در برابر سویه نو یعنی دلتا مقاوم تر هستند.

داده های نو از اقتصادها مربوط به سه ماهه دوم امسال میلادی نشان می دهد کشورهایی نظیر چین و کره جنوبی که با تدابیر سختگیرانه توانستند همه گیری را کنترل نمایند، به شرایطی بهتر از قبل از همه گیری کرونا رسیده اند. اما در اروپا شرایط به این شکل نیست.

در این قاره هم تدابیر فراگیر حمایتی اتخاذ شده، اما مقدار نسبتا پایین واکسیناسیون سبب شده، تعطیلی فعالیت های اقتصادی برای دوره نو ضروری گردد و نکته دیگر اینکه شرایط اقتصادی کشورهای اروپایی از آن دسته کشورها که شیوع ویروس در آنها فراگیر و مقدار واکسیناسیون کمتر است، بهتر است.

در 18 ماه اخیر دو عامل بسیار مهم برای سامان یافتن اوضاع وجود داشته است؛ عامل نخست مبارزه با همه گیری و واکسیناسیون بوده و عامل دوم اجرای برنامه های حمایتی پولی و اقتصادی. در واقع هیچ مقدار یاری اقتصادی زیاد محسوب نمی گردد. اقتصادهای پیشرفته خیلی سریع به این واقعیت پی بردند و هزاران میلیارد دلار نقدینگی برای جبران خسارات همه گیری اختصاص دادند.

در بعضی اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه هم چنین تدابیری اتخاذ شده، اما در بیشتر آنها امکان حمایت اقتصادی و پولی نبوده است و در این حوزه عملکرد آمریکا بهتر از اروپا بوده اگرچه اقتصادهایی نظیر اسپانیا و یونان که به بخش گردشگری وابسته هستند، می توانستند بهتر عمل نمایند.

اثرات اشتباهاتی که کشورها در دوره مبارزه با همه گیری کرونا و مدیریت بهبود اوضاع اقتصادی انجام داده اند، سال ها مشاهده خواهد شد. واگرایی در عملکرد اقتصادی کشورها باید به مرور زمان کم گردد. آنچه در نهایت برای اقتصاد دنیا و تک تک کشورها اهمیت دارد، به حداقل رساندن لطمات بلندمدت اقتصادی همه گیری است.

گستره و عمق این لطمات تا مقدار زیادی نامشخص است. اما امسال میلادی چهار واقعیت نمایان شده که سه مورد از آنها امیدبخش هستند. این واقعیت ها دلیل منظره بهتر اقتصاد دنیا از ابتدای امسال را نشان می دهد و همگان را به این نتیجه می رسانند که باید از استراتژی مهار سختگیرانه کرونا به سوی همزیستی با این ویروس حرکت کرد.

نخستین واقعیت این است که خسارات بلندمدت همه گیری کرونا تقریبا به طور قطع، کوچک تر از حدی است که پس از بحران اقتصادی سال های 2008 و 2009 مشاهده شد. همه گیری کرونا یک شوک در حوزه سلامت عمومی بود، نه مسئله ای بنیادی در سیستم که به اصلاح احتیاج داشته است.

بازگشت اقتصادها به شرایطی که قبل از بحران کنونی وجود داشت، عاملی برای خوشحالی است و نه ترس. دومین واقعیت این است که اقتصادهای پیشرفته می توانند بسیار بهتر از دوره موج نخست همه گیری با محدودیت های وابسته به این بحران سازگار شوند.

برای مثال اقتصاد منطقه یورو در دو فصل نخست سال گذشته 6/ 14 درصد کوچک شد، اما در 6 ماهه موج دوم همه گیری، فراوری ناخالص داخلی آن تنها حدود یک درصد کاهش یافت. در اقتصادهای پیشرفته توانایی سازگار شدن با موج همه گیری سبب شده دولت ها بدون آنکه نگران اثرات اقتصادی محدودیت فعالیت های اقتصادی باشند، این محدودیت ها را اعمال نمایند.

سومین واقعیت مثبت و بسیار امیدبخش وجود واکسن های موثر است که در بلندمدت ریسک های گوناگون را برای اقتصاد دنیا کم می نمایند. واکسن یاری می نماید مردم بتوانند زندگی طبیعی تر داشته باشند، بدون آنکه از اعمال محدودیت های شدید و دائمی برای فعالیت های اجتماعی و اقتصادی بهراسند.

درباره کاهش ایمنی بدن با گذشت زمان نگرانی هایی وجود دارد، اما بخش اعظم آنچه ما درباره واکسیناسیون آموخته ایم به بهبود منظره بلندمدت اقتصادی منجر شده است. اما خبر یا واقعیت بد این است که قدرت سرایت سویه نو ویروس کرونا به شدت بالاست و این یعنی تعطیلی فعالیت های اقتصادی و قرنطینه ها برای کنترل بلندمدت ویروس اثربخشی کمتری دارند.

در بعضی کشورهای آسیا و استرالیا طی موج قبلی همه گیری، تدابیر اتخاذ شده برای مهار آن موثر بودند و این کشورها توانستند تا مقدار زیادی به شرایط طبیعی بازگردند. اما آنها اکنون برای جلوگیری از شیوع سویه دلتا با مشکل روبرو هستند، در واقع به نظر می رسد جلوگیری از چرخش دلتا تقریبا غیرممکن است و دولت ها مجبور هستند این چرخش را به شرایط قابل مدیریت کاهش دهند.

برای تامین سلامت دنیا و بهبود شرایط اقتصادی لازم است حرکت بین المللی در حوزه واکسیناسیون پیروز باشد. در هلند، انگلستان و پرتغال کاهش سریع ابتلا به دلتا بدون همان مقدار بستری شدن و مرگ و میر یا محدودیت فعالیت های اقتصادی که در موج های قبلی وجود داشت، اتفاق افتاده است.

همان طور که اقتصاددان ارشد صندوق بین المللی پول گفته است، هیچ برنامه واکسیناسیونی نمی تواند به اقتصادهای ثروتمند محدود باشد. تا وقتی همه گیری در تمام دنیا مهار نگردد، بهبود اوضاع قطعی نیست.

او خواهان توزیع یک میلیارد د ز واکسن از سوی کشورهایی شده که مازاد واکسن دارند. همزمان با افزایش عرضه واکسن، هدف باید واکسیناسیون تمام جمعیت دنیا باشد. با توجه به فواید اقتصادی کاهش اثرات کرونا بر سلامت انسان ها و هزینه بسیار پایین فراوری واکسن، هرگز چنین سرمایه گذاری پر منفعتی برای اقتصاد دنیا وجود نداشته است.

طبیعتا همچنان ریسک هایی اقتصاد دنیا را تهدید می نمایند. ممکن است سویه های نو از کرونا که در برابر واکسن ها مقاوم هستند، به وجود آیند. از سوی دیگر ایمنی بدن افراد واکسینه شده با گذشت زمان کاهش می یابد، بنابراین به مقدار بسیار بالاتر عرضه واکسن احتیاج داریم.

تردید درباره زدن واکسن تبعات بسیار نامطلوبی در حوزه سلامت و اقتصاد در بر خواهد داشت. اما با وجود این خطرات، به احتمال زیاد ما در حال ورود به دوره طولانی بهبود هستیم. اثربخشی واکسن کرونا به ما امکان داده راه پیش رو برای خروج از بحران را شفاف تر ببینیم. راه پیش رو پر مانع است اما باید خوشبین باشیم.

منبع: فرارو

به "دو جلیقه نجات برای فرار از اثرات مالی همه گیری کرونا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دو جلیقه نجات برای فرار از اثرات مالی همه گیری کرونا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید