حقایقی تازه درباره نیروی کار در دوره هخامنشیان ، زنان کارگر ترفیع می گرفتند
به گزارش وبلاگ پنجره، گِل نوشته های تخت جمشید در شیراز نشان می دهد که نیروی کار در دوران هخامنشیان تا چه اندازه مورد توجه قرار داشت و در این میان کارگران زن نیز بسته به مهارت ها و تخصص هایی که داشتند، جایگاه قابل توجهی داشتند و حتی گاه به قول امروزی ها ترفیع می گرفتند و سرپرستی و رهبری یک گروه کارگر به آنها سپرده می شد.
به گزارش وبلاگ پنجره به نقل از میراث آریا، چهارمین مرحله گِل نوشته های باروی تخت جمشید شامل 1783 لوح هخامنشی از موسسه شرق شناسی آمریکا با پیگیری های وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با همکاری معاونت حقوقی ریاست جمهوری 8 مهر سال جاری پس از 84 سال به کشور بازگردانده شد.
از این تعداد 110 لوح در موزه ملی ایران به نمایش گذاشته شد. پژوهش انجام شده بر روی تعدادی از این الواح جزئیات شگفت انگیزی درباره کارگران دوره هخامنشی را در اختیار ما قرار می دهد.
جدا از سطوح عالی پارسیان سلطنتی و اشرافی، بخشی به نیروی کار و بخش اقتصاد مربوط می شد. هزاران کارگر وابسته به این نهاد با موقعیت ها و جایگاه های مختلف در پارسه هخامنشی در قالب دسته هایی متشکل از چند نفر تا چندصد نفر کار می کردند. بسیاری از این کارگران از مناطقی دور مانند مصر یا سواحل آناتولی آمده بودند.
- جزئیات شگفت انگیز درباره کارگران
پژوهش ها و گزارش ها از جزئیات شگفت انگیزی درباره کارگران دوره هخامنشی حکایت دارد. این جزئیات در برخی مواقع نام زنانی را شامل می شود که دختر یا پسری به دنیا آورده اند و به عنوان پاداش جیره های اضافه دریافت کرده اند.
کارگران در زمان عیلامی کورتش نامیده می شدند. کورتش واژه ای برگرفته از grda- در فارسی باستان به معنای خدمتکار خانه / خدمتکار است. این واژه در زمان الواح تخت جمشید به طبقه ای از کارگران وابسته اشاره داشت. این کارگران نه بَرده بودند و نه به معنای واقعی کلمه آزاد به شمار می رفتند. معیشت آنها به نهادهای دولتی سلطنتی وابسته بود. در پارسه معمولا حقوقی معادل دوسوم به این کارگران پرداخت می شد و انتظار می رفت که منابع درآمد بیشتر را از جاهای دیگر پیدا کنند.
پاداش های گاه و بی گاه در قالب دانه غلات به کورتش ها نشان می دهد که آنها احتمال دارد صاحب زمین های کوچکی بودند که می توانستند غذای مورد استفاده خود را در آن زمین ها کشت دهند. برخی فهرست های جیره، میان کورتش و بردگان واقعی تفاوت قائل شده است. هرچند بردگان در اقتصاد تخت جمشید به ندرت دیده می شوند، اما در بایگانی به آنها اشاره شده و برخلاف کارگران کورتش، امکان خرید و فروش برده ها وجود داشت.
اغلب کاری که در سازمان اداری تخت جمشید تدارک دیده می شد، نیاز به نیروی کار فراوان داشت تا به استخراج و پرداخت سنگ، احداث و نگهداری راه ها و کانال های آبیاری، تهیه آرد، شخم زدن مزارع و … بپردازند.
مقامات هخامنشی در پارس و سایر مناطق به طور پیوسته به دنبال کارگران به ویژه کارگران ماهر بودند و گاهی اقدام به استخدام کارگر از نقاط دوردست می کردند. به همین دلیل است که الواح بارو اغلب از کارگران بلخی، مصری، لودیایی، بابلی و ... نام می برند. تمایل به سرمایه گذاری کلان در استخدام گروه های بزرگ کارگران از نقاط دوردست شاهنشاهی، تأکیدی بر نیاز به نیروی کار در تخت جمشید است.
نیروی کار در شاهنشاهی هخامنشی هم بیانگر واقعیت یک شاهنشاهی با مردمان، فرهنگ ها و زبان های بسیار بوده و هم بیانگر آرمان گردآوری همه ملت ها تحت لوای یک حاکمیت واحد بوده است.
متون بارو میان کارگران مرد، زن، پسر و دختر تمایز قائل شده و با توجه به مقتضای سن بچه ها، جیره های مختلفی به آنها تحویل داده می شد. بزرگسالان اگر مهارت خاصی داشتند یا نقش رهبری را عهده دار بودند، جیره ای بیشتر از میزان معمول دریافت می کردند.
- جایگاه زنان کارگر
جایگاه زنان کارگر نیز در دوره هخامنشیان موضوعی قابل توجه است. زنان می توانستند سرپرست یک گروه کاری باشند یا در گروه های مختلط، سهمیه ای بیش از مردان دریافت کنند. این موضوع به احتمال زیاد به این معنا بود که برخی کارها در حیطه تخصصی زنان قلمداد می شد.
زنان در این حوزه های تخصصی می توانستند استقلال و جایگاه مشخصی کسب کنند. بافندگی و تولید منسوجات از روشن ترین حیطه هایی است که زنان می توانستند در آنها نقش سرپرستی و رهبری را بر عهده بگیرند. به این ترتیب برخی اوقات زنان از حالت گمنامی که به طور معمول مختص نیروی کار ساده در دوران باستان است، بیرون می آمدند. ذکر این نکته هم جالب است که هخامنشیان برای مادران به ازای هر فرزندی که به دنیا می آوردند، جیره ای اضافه در نظر می گرفتند.
بخش بزرگ تولید در اقتصاد تخت جمشید برای جیره های معیشتی مصرف نمی شد. کارگران به ندرت ماکیان دریافت می کردند. جیره های میوه نیز بسیار نادر بود. به نظر می رسد که این کالاها برای دربار سلطنتی کنار گذاشته می شد و به همین دلیل تا حد زیادی از حوزه دید پژوهشگران خارج مانده است.
منبع: همشهری آنلاین