آیا موادی که در تصفیه آب استفاده می گردد عوارض هم دارند؟
به گزارش وبلاگ پنجره، تصفیه آب با استفاده از فیلتر آب، مواد شیمیایی و روش های فیزیکی مختلف انجام می گردد. مواد شیمیایی مختلف هر کدام برای حذف نوعی از آلاینده ها از آب کاربرد دارند.

از جمله مواد شیمیایی تصفیه آب می توان به آنتی اسکالانت و رزین سختی گیر، کربن فعال و ... اشاره نمود. اما سوالی که مطرح می گردد این است که آیا اضافه کردن این مواد شیمیایی به آب خود باعث آلودگی آب و ایجاد عوارض در آب می گردد یا خیر؟
موضوع مهم در رابطه با مواد شیمیایی تصفیه آب، استفاده از دوز معین آن با توجه به مقدار آلایندگی آب است. در این صورت و استفاده استاندارد از مواد شیمیایی هیچ عوارضی برای انسان و دیگر موجودات زنده ایجاد نمی گردد. بنابراین اهمیت مقدار استفاده از مواد شیمیایی در رابطه با ایجاد عوارضی که می توانند داشته باشند، بسیار بالاست.
معرفی تصفیه کن های صنعتی و خانگی
مواد شیمیایی مورد استفاده در صنعتی تصفیه آب بیش تر در بخش پیش تصفیه دستگاه تصفیه آب و در مقیاس تصفیه آب صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. در تصفیه کن های خانگی معمولا فیلترهای پیش تصفیه برای آماده کردن آب جهت ورود به فیلتر ممبران کفایت می نماید. تصفیه کن های صنعتی بسته به مقدار آلاینده های آب به مواد شیمیایی مختلف برای فیلتراسیون آب احتیاج دارند.
در بخش پیش تصفیه دستگاه تصفیه آب صنعتی از مواد شیمیایی شامل آنتی اسکالانت، کربن، سیلیس، رزین سختی گیر و آنتراسیت استفاده می گردد. در این دستگاه ها آب پس از بخش پیش تصفیه به فیلترهای ممبران وارد شده و مرحله اصلی تصفیه بر روی آن صورت می گیرد.
فواید و معایب مواد افزودنی برای تصفیه آب
مواد افزودنی تصفیه آب هر کدام به منظوری و برای حذف نوع معینی از آلاینده ها از آب مورد استفاده قرار می گیرند. طبیعی است که این مواد در کنار فوایدی که دارد، می تواند معایبی نیز داشته باشد. برای نمونه بعضی از مهم ترین مواد شیمیایی تصفیه آب را از نظر نقاط قوت و معایب در زیر آنالیز می کنیم:
فواید و معایب آنتی اسکالانت
فواید و معایب آنتی اسکالانت شامل موارد زیر می باشد:
- آنتی اسکالانت مانع از تشکیل رسوب در فیلترهای ممبران می گردد
- طول عمر فیلترهای ممبران را افزایش می دهد
- و باعث بازدهی بالای سیستم می گردد
- نکته مهم این است که این ماده همراه با آلاینده های حذف شده به وسیله فیلتر ممبران از پساب سیستم خارج می گردد، بنابراین هیچ نگرانی بابت وجود آن در آب تصفیه شده نیست.
- اما در هر صورت اگر از دوز مناسب آنتی اسکالانت استفاده نگردد می تواند اثرات مخربی در فیلتر ممبران و کیفیت آب تصفیه شده داشته باشد.
فواید و معایب رزین سختی گیر
فواید و معایب رزین پرولایت یا سختی گیر در زیر آمده است:
- رزین سختی گیر با فرایند تبادل یونی باعث حذف یا کاهش سختی آب می گردد.
- با کاهش سختی آب از اثرات مخرب آن در تاسیسات و دستگاه جلوگیری می نماید
- تنها عیب رزین می تواند به انتخاب نوع مناسب و نحوه طراحی سیستم سختی گیر اشاره نمود.
فواید و معایب کربن فعال
کربن اکتیو دارای فواید و معایب زیر می باشد:
- کربن اکتیو با خاصیت جذب سطحی بالا قابلیت حذف رنگ، طعم، بو، بعضی فلزات سنگین و کلر را دارد.
- کربن اکتیو نیز در صورتی که به مقدار لازم برای فرایند تصفیه آب استفاده گردد هیچ گونه عوارضی ایجاد نمی نماید.
با توضیحات ارائه شده در خصوص مهم ترین مواد شیمیایی تصفیه آب، معین است که در اغلب موارد اگر از دوز معین ماده شیمیایی متناسب با احتیاج سیستم استفاده گردد، عوارضی نخواهند داشت.
آنتی اسکالانت
آنتی اسکالانت یا ضد رسوب ممبران برای جلوگیری از تشکیل رسوب در فیلتر ممبران کاربرد دارد. این ماده با ساختار شیمیایی که دارد باعث چسبیدن ذرات آلاینده به خود شده و از ته نشین شدن و ایجاد رسوبات در فیلتر ممبران جلوگیری می نماید.
آنتی اسکالانت باید متناسب با مقدار آلاینده ها و املاح آب با دوز معین به سیستم تزریق گردد. در این صورت از ایجاد رسوبات و گرفتگی فیلتر ممبران جلوگیری می نماید و باعث افزایش طول عمر آن می گردد. مورد مهم برای آنتی اسکالانت استفاده از نوع متناسب آن و تزریق دوز مناسب به آب ورودی است.
رزین پرولایت
رزین پرولایت یکی از برترین رزین های سختی گیر تبادل یونی است. رزین پرولایت به وسیله فرایند تبادل یونی یون های فرم یونی خود را با یون های عامل سختی آب مبادله نموده و باعث کاهش سختی آب می گردد. برای حذف هر نوع سختی یا مواد آلاینده از رزین پرولایت با مدل معین استفاده می گردد.
رزین پرولایت با مقدار معین همراه با محلول آب نمک برای احیای رزین در سیستم سختی گیر مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از رزین نوع مناسب و به مقدار ای که ضروری است، هیچ عوارضی در آب تولیدی ایجاد نمی نماید.
کربن اکتیو
کربن اکتیو از پرکاربردترین مواد شیمیایی تصفیه آب است. کربن اکتیو قابلیت از بین بردن بو، رنگ، طعم، بعضی فلزات سنگین و کلر آب را دارد. کربن فعال به علت جذب سطحی بسیار بالا، توانایی حذف آلاینده های نام برده شده را دارد. مقدار کمی از کربن فعال می تواند سطح جذب زیادی را فراهم کند.
کربن اکتیو در فیلترهای کربنی در دستگاه های تصفیه آب مقیاس مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. با استفاده از مقدار لازم کربن فعال متناسب با ظرفیت سیستم آلاینده های آب حذف شده و هیچ عوارضی نیز در آب برای مصارف مختلف ایجاد نمی گردد.
کربن جاکوبی
کربن جاکوبی یکی از برترین برندهای کربن اکتیو در دنیاست. کربن اکتیو جاکوبی از کیفیت و خلوص بالایی برخوردار است. کلیه پارامترهای معین کیفیت کربن فعال برای این برند در محدوده مطلوبی واقع شده است.
مدل های مختلف و کدهای متنوع کربن جاکوبی برای از بین بردن ناخالصی های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. کربن جاکوبی علاوه بر تصفیه آب با کدهای aquasorb، دارای کدهای petrosorb برای صنایع نفت و پتروشیمی و goldsorb برای تصفیه و استخراج طلا و دیگر فلزات گران بها می باشد.
منبع: همشهری آنلاین